Întreținerea sistemelor de supraveghere pe timp de iarnă. Sfaturi utile.

Temperaturile scăzute, lapovița, înghețul și zăpada pot afecta performanțele camerelor de supraveghere, periclitând întregul sistem de securitate. În ton cu anotimpul în care ne aflăm, v-am pregătit o serie de sfaturi pentru întreținerea sistemelor de supraveghere în sezonul rece.

Sfaturi pentru întreținerea sistemelor de supraveghere

1. Verificați carcasele camerelor de supraveghere

Carcasele reprezintă primul strat de protecție al camerelor de supraveghere. De aceea alegerea acestora prezintă o atenție deosebită, cu atât mai mult într-un climat rece. În acest sens, un grad de protecție IP66 sau mai mare asigură o întreținere eficientă pe timp de iarnă. Pentru exterior, de cele mai multe ori se optează pentru camere de tip bullet, deoarece prezintă o rezistență mai mare la intemperii.
Înainte de venirea iernii este recomandat să vă uitați după orice semn de deteriorare externă, inclusiv urme de lovituri sau diverse deformări mecanice. În aceste cazuri trebuie urmărit dacă există semne de apă, condens, gheață sau murdărie acumulate în interiorul acesteia. În cazul în care observați oricare dintre elementele de mai sus, este un semnal de alarmă. În aceste condiții nu se mai asigură o protecție optimă și trebuie contactat furnizorul de echipamente.

2. Verificați și curățați capacul frontal al camerelor de supraveghere

Praful și condițiile meteorologice nefavorabile pot afecta claritatea imaginii. De aceea, atât pe timpul iernii cât și în restul anului, sticla frontală trebuie verificată să fie curată și fără deteriorări.
Chiar dacă echipamentele de supraveghere sunt de înaltă rezoluție, dacă partea frontală este zgâriată sau murdară nu se vor putea obține imagini clare. Sticla poate fi curățată prin pulverizare cu ajutorul unui recipient cu aer comprimat sau cu ajutorul unui material cu microfibre și apă.

3. Instalați camere special create pentru temperaturi extreme

Uneori mediul în care vor fi utilizate camerele de supraveghere este unul cu temperaturi extrem de scăzute. Pentru aceste cazuri este de dorit instalarea unor camere special create pentru a face față condițiilor meteo dure și variațiilor de temperatură.
Sistemul de încălzire încorporat protejează componentele electronice ale camerei, previne aburirea și condensarea, menținând-o funcțională.

4. Verificați întregul sistem de cabluri aferent sistemului de supraveghere

Întreținerea sistemului de supraveghere pe timp de iarnă presupune verificarea atentă a cablurilor aferente. Trebuie verificate semnele de uzură, de rupere sau fricțiune, firele expuse și înlocuite cablurile afectate. De asemenea, cablurile trebuie inspectate pentru a avea o conexiune sigură.

5. Aruncați o privire peste conectorii camerelor de supraveghere

Camerele de supraveghere sunt conectate în siguranță? Conectorii sistemului de supraveghere au semne de deteriorare sau coroziune? Acestea sunt întrebări la care trebuie verificat răspunsul și luate măsuri de înlocuire, dacă este cazul.

6. Înlăturați praful de pe echipamentele de înregistrare și din interiorul acestora

Asigurați-vă că DVR-ul sau NVR-ul este curat și fără depuneri de praf. Folosiți un material cu microfibre pentru exterior sau un recipient cu aer comprimat pentru curățarea în interior, deoarece straturile de praf acumulate pot afecta performanțele echipamentului de înregistrare video.

7. Controlați sursele de alimentare pentru întreținerea sistemelor de supraveghere

Sursele de alimentare ale sistemului de supraveghere video trebuie verificate astfel încât să fie conectate corect și echipamentul să fie alimentat cu energie. Verificarea surselor de alimentare trebuie realizată frecvent. Pot apărea situații de deconectare de la rețea din cauza unor furtuni, viscole sau alte evenimente. Utilă este și utilizarea unui voltmetru pentru a vă asigura că toate camerele de supraveghere sunt alimentate potrivit.

8. Verificați vizibilitatea camerelor de securitate

Chiar și în timpul lunilor de iarnă, este important ca vizibilitatea camerei de securitate să nu fie obstrucționată. Trebuie să luați în calcul diferite elemente care pot fi obstacole ce reduc sau blochează vizibilitatea camerei și implicit obținerea unor imagini clare cum ar fi: ramuri, copaci, straturi de zăpadă sau diverse decorațiuni.

Întreținerea sistemelor de supraveghere sezonieră nu necesită o investiție semnificativă de timp, însă este extrem de importantă, cu atât mai mult în sezonul rece, când temperaturile scăzute și condițiile meteorologice aspre pot avea un impact negativ asupra performanțelor acestora. Funcționarea optimă a echipamentelor de supraveghere poate fi asigurată prin examinări și verificări periodice.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *