Așa cum probabil ați observat deja, panourile sunt la mare căutare zilele acestea. Ne dorim să vă transmitem într-un limbaj cât mai simplu câteva informații utile dacă vă gândiți să integrați panouri solare pentru generarea curentului electric.
Când ne referim la un panou fotovoltaic, trebuie să știm că acesta crește eficiența energetică a locuinței și crește valoarea proprietății. De asemenea, în cazul unui panou fotovoltaic monocristalin, acesta are o eficiență mare în cazul radiației solare directe, detalii comerciale despre aceste sisteme găsiți în B2B.
Așadar înainte de integrare țineți cont de necesitățile aplicației, indiferent dacă vorbim de o zonă rezidențială, comercială sau industrială.
Mergem mai departe să detaliem câteva aspecte esențiale.
1. Pentru început cel mai important este să ne clarificăm în privința tipului de branșament, dacă este Monofazat sau Trifazic. Astfel, trebuie să aflați la ce tip de rețea este racordat clientul, ca apoi să alegeți tipul de sistem.
2. De reținut este că cele mai importante componente sunt: panoul fotovoltaic, invertorul și controller-ul solar. Prin urmare, analizați cu atenție, acestea fac diferența.
Să ne amintim rapid: Panourile fotovoltaice sunt mono-cristaline, poli-cristaline sau amorfe.
Invertoarele sunt și ele de 3 tipuri
- On-grid, în acest caz se leagă la rețeaua publică și nu pot funcționa în absența acesteia;
- Off-grid, aici funcționează doar fără rețea, asigură independența energetică a locuinței prin acumulatori care înmagazinează energia suplimentară, pe care o folosește în momentele cu producție slabă și inexistentă de energie solară, adică în zilele înnorate și pe timpul nopții;
- Hibrid, aici se combină celelalte două tipuri, funcționează atât cu rețea, cât și fără.
De regulă, le puteți identifica astfel, până la 6 KW sunt monofazice, de la 6 KW sunt trifazice. La noi este foarte simplu, în codul produsului cel monofazic conține un „L” și cel trifazic „M”.
În oferta KMW, veți găsi varianta 2 în 1, adică o singură unitate include invertor + controler cu MPPT. De reținut, Maximum Power Point Tracker, are rolul de a maximiza energia disponibilă din panourile fotovoltaice conectate în sistem, în orice moment în timpul funcționării sale.
3. După ce vă asigurați că știți ce tip de rețea aveți, vă informați despre tipul și dimensiunile acoperișului. Este important să știți încă de la început suprafață totală și forma acoperișului (în câte ape este construit), disponibil pentru instalarea panourilor fotovoltaice, astfel, în funcție de mărimea panoului fotovoltaic veți știi și câte se pot instala.
4. În același timp, este foarte importantă poziționarea panourilor fotovoltaice. Trebuie să știți că pentru a putea fi eficiente la maxim este necesar să le poziționăm la S și SE, pentru mai multă lumină, și să aibă o înclinare între 34 și 35 grade în funcție de acoperiș.
5. Acum revenim la panoul fotovoltaic. În oferta KMW găsiți panouri monocristaline SunPro, formate din 144 de celule, cu half cell cut, care funcționează chiar dacă o parte din panou este umbrit.
Principalele avantaje ale acestor panouri sunt că au o putere maximă de 540W, garanție de 12 ani pentru defectele de fabricație, garanție liniară de 25 de ani și se întrețin destul de ușor.
6. Aproape de final, am ajuns la configurarea sistemului. Aici este necesar să calculați exact cantitatea de energie de care aveți nevoie, vă recomandăm să vă uitați pe factura de curent electric și să calculați câtă energie se consumă în locație lunar, dar atenție și la puterea maximă consumată de echipamentele electrice din locație.
Să luăm un exemplu, pentru un necesar de circa 3 kWh avem nevoie de 6 panouri a câte 540W și un invertor de 3000W, acesta permite cu 10% mai multă putere instalată. Nu uitați, în orice proiect panourile trebuie să fie integrate în număr par.
7. Controlul sistemului se face cu ajutorul dispozitivului Smart Dongle, acesta poate avea Sim sau WiFi. Folosind aplicația FusionSolar puteți face setările, afla informații despre consum și producție, atât din locație, cât și de la distanță.
Recomandarea noastră este să vă documentați bine pentru a afla de ce tip de sistem aveți nevoie. Astfel, pentru configurarea sistemului, este obligatoriu să știți tipul de rețea, tipul de acoperiș și consumul necesar. Fără aceste informații, procesul de integrare s-ar putea să fie incomplet și greoi.
În loc de încheiere, vă urăm spor la implementat panouri fotovoltaice.