De Crăciun suntem îndemnați să fim mai buni și să ne bucurăm de magia sărbătorilor alături de cei dragi nouă. Această perioadă de sărbătoare presupune cadouri, vizite la cei dragi, colindători care iți trec pragul, excursii, în concluzie ingredientele ideale pentru… a fi o victimă a furtului din locuință. De aceea, iți recomandăm să te asiguri că atât tu, cât și familia și locuința ta sunteți în siguranță de sărbători.
Conform comisarului-șef de poliție Aurel Călin, furturile din locuințe reprezintă 15% din totalul de furturi înregistrat de Poliția Română. În primele 9 luni ale anului 2016 s-au înregistrat 19.352 astfel de cazuri. Tendința este de o ușoară scădere față de anul precedent, deoarece din ce în ce mai mulți proprietari încep să conștientizeze nevoia de a-și lua măsuri de precauție.
Și pentru ca nu toți avem dibăcia și inspirația tânărului Kevin din “Singur acasă” atunci când vine vorba de confruntarea hoților, iți prezentăm mai jos câteva sfaturi de prevenire și soluționare a furturilor din locuințe.
Uite ce trebuie să faci să fii în siguranță de sărbători:
- O mare parte dintre hoții de locuințe nu sunt nevoiți să spargă încuietorile ușilor sau a geamurilor. Aceștia intră pe cele lăsate deschise. De aceea, fie ca ești acasă sau ești plecat la colindat, verifică ca toate geamurile cu acces facil sau ușile să fie închise.
- Nu lăsa colindătorii nesupravegheați, pregătește-ți la îndemână darurile de oferit și fii cu ochii pe cei care iți trec pragul.
- Nu pune cadourile sub brad mai repede decât este cazul, mai ales dacă acestea se pot vedea pe geam din afara casei. Nu vrei să atragi hoții cu o pradă ușoară.
- Dacă pleci în vizită, este recomandat să lași o lumină de veghe deschisă sau un radio pornit. Astfel dai impresia că este cineva acasă și descurajezi invitații nepoftiți.
- Montează un sistem de iluminare automat cu senzori de mișcare pe casa scării sau în curte. Așa vei avea mereu vizibilitatea celor care se apropie de intrarea locuinței tale și în plus, poate fi o soluție bună pentru descurajarea hoților.
- Supravegherea video reprezintă unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire și soluționare a furturilor din locuință. În primul rând, prezența unor camere de luat vederi descurajează comportamentele infracționale. În al doilea rând, un sistem de supraveghere video oferă materiale și probe imbatabile în cazul în care are loc o infracțiune. În funcție de soluția aleasă, se pot primi inclusiv notificări în timp real pe telefonul mobil privind anumite suspiciuni detectate de sistem. Astfel, intervenția este promptă și șansele de a-l prinde pe răufăcător sunt mai mari. Chiar dacă infractorul nu este prins pe loc aveți imagini care permit identificarea ușoară a acestuia.
- Indiferent dacă stai la bloc sau la casă, optează pentru instalarea unui videointerfon. O astfel de soluție îți permite să dai voie în incintă doar persoanelor cunoscute. Acum există posturi de videointerfonie care pot fi controlate direct de pe telefonul mobil și poți stabili de la distanță cine are acces să intre și cine nu. În plus, acestea pot fi integrate cu sistemul de supraveghere video.
Măsuri de siguranță privind mediul online
În ultima perioadă rețelele de socializare au dobândit un rol tot mai important în viața noastră. Vă recomandăm să:
- nu publicați online atunci când plecați de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp.
- nu oferiți date personale cunoștințelor întâlnite doar în mediul online.
- fiți precauți în ce privește postările făcute pe rețelele de socializare.
Mai multe sfaturi privind prevenirea furturilor din locuințe, importante de luat în calcul pentru a fi în siguranță de sărbători, găsiți pe site-ul Poliției Române.