Tehnologii specifice supravegherii video

Tehnologii specifice supravegherii video: IP vs HDCVI vs HD-SDI vs Analogică

În acest articol vom analiza 4 din cele mai populare tehnologii specifice supravegherii video (IP, HDCVI, HD-SDI și analogică), prezentând avantajele și diferențele seminificative întâlnite în cazul acestora.

Deoarece suntem înconjurați de imagini digitale din ce în ce mai reale ca redare, de o calitate ireproșabilă, beneficiarii încep să își dorească aceeași calitate și pentru sistemul lor de supraveghere video. De aceea, în ultima perioadă soluțiile analogice au scăzut în popularitate, existând în piață o precădere pentru alegerea soluțiilor HD.

Datorită faptului că tehnologia HD-SDI este o tehnologie de nișă, camerele IP au fost o lungă perioadă de timp fără concurență în piață. În schimb, începând cu anul 2013, moment în care Dahua Technology a lansat tehnologia HDCVI, din ce în ce mai mulți utilizatori au optat pentru aceste tipuri de camere, bucurându-se de avantajul imaginilor HD la un cost apropiat de cel al echipamentelor analogice.

Fiecare proiect în parte prezintă caracteristici specifice, iar pentru instalarea unei soluții eficiente, echipamentele trebuiesc alese în conformitate cu acestea.

Tehnologii specifice supravegherii video și ce este important de reținut despre fiecare în parte

rezolutii-tehnologii-specifice-supravegherii-video
Rezoluțiile maxime întâlnite la tehnologiile de supraveghere video
  • Tehnologia analogică

    Tehnologia analogică folosește semnal video CVBS (composite video baseband signal) pentru transmisia imaginilor între dispozitivul de captură video (camera) și dispozitivul de monitorizare (DVR).

    Luând în calcul evoluția tehnologiei și dinamica prezentă în industria supravegherii video, echipamentele analogice nu mai reușesc să se ridice la standardele impuse de piață. Calitatea imaginii este mai slabă comparativ cu celelalte tipuri de echipamente, iar costul, care până acum făcea diferența, începe să nu mai reprezinte un avantaj pentru cei care aleg o soluție analogică. În plus, un sistem analogic necesită până la 4 perechi de cabluri: video, audio, control și alimentare pentru fiecare cameră instalată, fapt ce poate fi anevoios atât pentru instalatori, cât și pentru utilizatorul final.

    Pentru mai multe detalii, consultă specificațiile tehnice ale echipamentelor analogice Dahua.

  • Tehnologia IP

    Tehnologia IP folosește protocolul IP pentru transmisia imaginilor. Atât dispozitivul de captură cât și cel de monitorizare au încorporat un adaptor de rețea ce le permite conectarea la rețea folosind echipamente de rețelistică standard.

    Rămâne în continuare cea mai bună opțiune privind calitatea imaginilor transmise, fiind redate imagini mai clare și cu o paletă de culori mai vie față de celelalte tipuri de tehnologii. Rezoluțiile camerelor IP ajung și până la 4K (8 megapixeli), caz în care se redau imagini detaliate și de o calitate ireproșabilă.
    Deoarece camerele IP nu necesită cabluri adiționale pentru instalare, precum sistemele cu circuite închise (standard video, HDCVI și HD-SDI), rețeaua de camere poate fi extinsă la nevoie. În plus, datorită infrastructurii minime cât și a posibilității utilizării infrastructurii IT deja existente, costul instalării este redus. În schimb, echipamentele IP rămân în continuare o soluție mai scumpă față de cele analogice sau HDCVI, chiar dacă în ultima perioadă costurile acestora au scăzut considerabil.

    Pentru mai multe detalii, consultă specificațiile tehnice ale echipamentelor IP Dahua.

  • Tehnologia HDCVI

    Tehnologia HDCVI(High Definition Composite Video Interface) este o tehnologie nouă care folosește pentru transmisia imaginilor un semnal analogic, dar optimizat pentru rezoluții HD. În același semnal sunt încorporate și semnalele audio și control (date).

    Dacă oscilezi între tehnologia analogică și cea IP, atunci cu siguranță trebuie să alegi tehnologia HDCVI. Aceasta este cea mai nouă dintre aceste tehnologii specifice supravegherii video și vine ca o soluție de mijloc pentru cei care vor imagini HD sau full HD, dar la un cost mai scăzut față de echipamentele IP. Cuprinzând în gama sa de produse camere cu senzor de până la 2.4MP, calitatea imaginilor este foarte aproape de cea a camerelor IP. În cazul în care faci o analiză comparativă între două camere cu aceeași rezoluție, nici nu sesizezi diferența pentru vizualizarea în timp real. HDCVI oferă chiar o imagine mai bună, nefiind comprimată. În plus, costul total este unul foarte avantajos, iar în cazul în care vrei să treci de la un sistem analogic la unul HDCVI instalarea se face pe același sistem de cabluri.

    Pentru mai multe detalii, consultă specificațiile tehnice ale echipamentelor HDCVI Dahua.

  • Tehnologia HD-SDI

    Tehnologia HD-SDI (High Definition Serial Digital Interface) folosește pentru transmisia imaginilor o interfață serială de mare viteză, permițând rezoluții HD pe distanțe relativ mici (maxim 80m).

    Oferă imagini de o calitate foarte bună cu o latență mică, transmisia făcându-se digital, iar distanța de transmisie este mică comparativ cu celelalte tehnologii, de doar 80m. În plus, costurile echipamentelor și a întreținerii acestora sunt mai ridicate. Din aceste motive, HD-SDI nu s-a bucurat de impactul scontat pe piață.

    Pentru mai multe detalii, consultă specificațiile tehnice ale echipamentelor HD-SDI Dahua.

 

IP
HDCVI
HD-SDI
Analogică
Calitatea imaginii (rezoluții):
HD (1280x720p),

Full HD (1920x1080p),

4K (3840×2160)

 HD (1280x720p)

Full HD (1920x1080p)

4 MP (2688×1520)

HD (1280x720p)

Full HD (1920x1080p)

Rezoluție maximă de 960H (960x576p)
Înregistrare- cadre pe secundă (fps):
Redare real-time

50fps@720p ~25fps@6M

Redare real-time până la 25fps@1080p Redare real-time până la 25fps@1080p 25 cadre pe secundă
Semnalul video este transmis prin:
Cablu UTP Cablu coaxial sau UTP Cablu coaxial Cablu coaxial sau UTP
Distanța de transmisie:
Maxim 100m conexiune directă, nelimitat folosind echipamente conexe (switch și fibră optică) Maxim 800m conexiune directă, sau mai mult cu repetoare HDCVI Maxim 80m conexiune directă 300m sau mai mult cu amplificatoare (balunuri active sau aplificatoare de semnal – acestea contribuie la deteriorarea semnalului)
Latență în transmisie:
Da Nu Nu Nu
Alimentarea se face prin:
Prin cablurile Ethernet(PoE) sau prin conectarea sursei direct la cameră Prin conectarea sursei direct la cameră Prin conectarea sursei direct la cameră Prin conectarea sursei direct la cameră
Audio:
Da, prin conexiune date Da, prin același cablu coaxial sau UTP Doar prin cablare separată Doar prin cablare separată
Comenzi pan tilt zoom:
Da, prin conexiune date Da, prin același cablu coaxial sau UTP Da, prin același cablu coaxial sau UTP Doar prin cablare separată
Alarmare în caz de sabotaje, defocalizare, deteriorări, dezorientare, vandalism, etc.?
Da Da, prin DVR Nu Nu
Configurare /setare camere de la distanță:
Da (interfață web sau prin meniul OSD) Da (meniul OSD al DVR-ului) Nu Nu
Monitorizare camere pe smartphone:
Da Da (prin DVR) Da (prin DVR) Da (prin DVR)

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *