Factorii care influențează performanța camerelor de supraveghere

În ultima perioadă domeniul supravegherii video a evoluat foarte mult, adoptându-se tehnologii din ce în ce mai performante atât la nivelul camerelor de supraveghere, cât și la nivelul echipamentelor de înregistrare. Opțiunile sunt din ce în ce mai multe și mai diverse, alegerea unei soluții de supraveghere devenind astfel mai dificilă.

Având în vedere multitudinea de opțiuni, în alegerea unei camere de supraveghere trebuie avute mai multe aspecte în vedere, deoarece performanța acestora este determinată de o serie de factori:

performanța camerelor de supraveghere

  1. Formatul video și rezoluția camerelor de supraveghere

Formatul video determină rezoluția reală a camerelor de supraveghere, cele mai des întâlnite fiind HD (720P), Full HD (1080P) sau 4K/UHD (8 megapixeli). Rezoluția camerelor variază între 1 megapixel și 12 megapixeli, 4K/UHD având cea mai înaltă rezoluție dintre formatele menționate. Cu cât rezoluția camerei este mai mare cu atât detaliile vor fi la o calitate mai bună, însă trebuie menționat că alegerea unei camere de supraveghere nu ar trebui să se realizeze doar în funcție de rezoluția acesteia, ci și de factorii de mai jos.

  1. Lentila

Deoarece lumina trece mai întâi prin lentilă și apoi intră într-un senzor de imagine, calitatea lentilelor va afecta calitatea materialului video obținut. Cei doi factori care influențează performanțele lentilelor sunt distanța focală și unghiul de vizualizare (diafragma). Pentru a surprinde un câmp de vizualizare mai larg este necesară o lentilă cu distanță focală mai mică.

Pentru mai multă flexibilitate, se pot utiliza camere de supraveghere cu lentilă varifocală,  ce permit ajustarea distanței focale în funcție de spațiul ce se dorește a fi monitorizat.

  1. Senzorul de imagine

Senzorul de imagine este un alt factor ce influențează performanța camerei de supraveghere. În trecut senzorii CCD și CMOS erau printre cei mai utilizați. Aceștia din urmă utilizează o tehnică de scanare progresivă a pixelilor (progressive scan CMOS), rezultatul fiind obținerea unor imagini clare chiar și atunci când subiectul vizat este în mișcare.

  1. Compresia video

Compresia video afectează calitatea imaginilor, latența și în același timp capacitatea de stocare necesară. Majoritatea camerelor de supraveghere IP suportă compresie H.264, ceea ce asigură imagini de calitate, reducând în același timp lățimea de bandă și de stocare video necesare. În ultima perioadă, datorită progresului constant, camerele de supraveghere suportă atât  compresie H.264 cât și H.265.

Când este utilizată compresia H.265, imaginile sunt la calitate HD, iar bitrate-ul și lățimea de bandă sunt mai joase. Comparativ cu H.264, camerele de supraveghere ce utilizează compresia H.265 pot economisi 50% din lățimea de bandă, dimensiunea fișierului este mult mai mică și se economisește până la 50% din capacitatea de stocare video. Experții se așteaptă ca H.265 să devină următorul standard video.

  1. Rata de frame-uri

Rata de frame-uri reprezintă numărul de cadre pe secundă (FPS), fiind rata la care o cameră de supraveghere produce imagini consecutive unice, numite cadre.

25fps este rata de frame-uri pentru înregistrare în timp real în sistem PAL TV, în timp ce 30fps este rata de frame-uri în sistemul TV NTSC. Astfel, o camera de 5MP IP care suportă 25fps este de preferat în locul uneia de aceeași rezoluție care suportă doar 15 fps. Rata de frameuri a unei camere este determinată de capacitatea de prelucrare hardware.

În mod obișnuit, în proiectele de supraveghere video se utilizează echipamente cu 25/30fps. Cu toate acestea, în anumite situații specifice este necesară captarea obiectelor aflate în mișcare, cu o mare viteză, utilizându-se 60fps.

  1. Fluxurile de date (streaming)

Cele mai multe camere de supraveghere IP suportă tehnologie dual stream, ceea ce înseamnă că pot furniza două fluxuri de date simultane de compresie diferită. Este utilă pentru înregistrări video de înaltă calitate și în același timp pentru transmiterea imaginilor printr-o rețea cu lățime de bandă limitată și monitorizare de la distanță. Există de asemenea și camere de supraveghere IP care suportă triple stream, respectiv trei profile de compresie diferite.

  1. Funcționalitatea

În funcție de caracteristicile proiectului, apar situații în care sunt necesare și utile camere de supraveghere dotate cu funcții precum BLC, HLC, DNR, AWB, WDR, ATW, AGC, Defog etc. Dintre acestea, un rol aparte îl ocupă funcția WDR care asigură obținerea unor imagini de calitate în condiții dificile de iluminare. Mai multe detalii despre aceste funcții găsiți Aici.

În plus, este posibil să îți dorești un sistem de supraveghere wireless pentru o întreținere și o instalare mai ușoară, sau pe lângă video, sunet și analiză video inteligentă, de aceea trebuie avute în vedere camere de supraveghere cu microfon/difuzor încorporat și funcții inteligente.

Pentru a captura imagini calitative în condiții de luminozitate scăzută sau inexistentă vă recomandăm camerele cu infraroșu. Acestea oferă culori îmbunătățite pe timp de zi și luminozitate pe timp de noapte, putând fi folosite atât la exterior, cât și la interior. De asemenea, atunci când alegeți o cameră IP, ar fi ideal să alegeți una care acceptă ajustarea sensibilității de detecție, pentru a reduce rata alarmelor false.

  1. Tipul de carcasă

Și carcasa camerelor de supraveghere influențează performanța acestora, întrucât fiecare tip are o serie de  caracteristici și avantaje specifice.

Camerele bullet sunt utilizate de cele mai multe ori pentru supraveghere exterioară și au un design special creat pentru a rezista la intemperii. Majoritatea sunt dotate cu suport de montare ce permite obținerea celui mai bun câmp vizual și pot dispune de lentile pentru vizualizare la distanțe mari.

Camerele dome sunt folosite de cele mai multe ori la interior, au unghi larg de vizualizare și pot fi  de tip antivandal, oferind protecție atunci când sunt supuse unor abuzuri și tratamente necorespunzătoare.

Acestea au un design discret și sunt greu de sabotat prin rotire sau modificarea poziției. Sunt eficiente și potrivite în supravegherea magazinelor, autobuzelor, bănci, hoteluri, aeroporturi, case, etc.

Camerele de supraveghere de tip PTZ aduc trei avantaje în același timp. Acestea au capacitatea de a se roti, înclina și permit reglarea zoomului. O parte din modelele PTZ au și funcție de auto-tracking și recunoaștere facială, ceea ce ajută la o supraveghere inteligentă.

Dotate cu lentilă fisheye, camerele de supraveghere de tip panoramă oferă un avantaj pe care nici un alt model nu îl poate oferi. Acest avantaj se referă la unghiul de vizualizare foarte larg de 180° sau 360°.

Camerele ascunse (pinhole) sunt acele camere de dimensiuni mici, ce utilizează o lentilă specială de tip pinhole de mărimea unui vârf de creion. Datorită dimensiunii reduse ele sunt utilizate în proiectele de supraveghere unde se dorește discreție, putând fi integrate cu ușurință în diferite obiecte pentru a nu fi observate.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *