Alegerea unei soluții corecte 24/7
În ultima vreme primim tot mai des solicitări pentru a realiza un dispecerat video. Azi ne-am gândit să vă povestim și să detaliem mai multe despre acest subiect.
Pentru a avea un sistem performant, Mihai Stanciu, Director Tehnic, ne-a explicat cum să facem o alegere corectă când vorbim despre dispecerizarea video.
Așadar, pentru gestionarea corectă a datelor, monitorizarea unei aplicații, a parametrilor de funcționare a sistemelor de securitate, procesarea alarmelor apărute, un dispecerat video are nevoie de următoarele elemente componente:
- TV-Wall (monitoare + stand + decoder/e video)
- Server interfațare transmisie fluxuri video (DSSPro, DSS7016D-S2, DSS4004-S2, SmartPSS)
- O stație sau mai multe stații client (management-ul Tv-Wall, DSS, etc) cu monitor propriu, separat sau integrat în TV-Wall
- O tastatură sau mai multe, pentru camere tip SpeedDome, TV-Wall, DSS, etc
Dar hai să vedem ce puteți face efectiv și de ce trebuie să țineți cont.
TV-Wall. Când alegeți monitoarele recomandarea noastră este să fie cu clasă de utilizare 24/7, margine subțire și unghi de vizualizare cât mai larg, pentru a putea fi utilizate în construirea unui ”perete de monitoare” unde să se poată afișa imaginile în orice combinație: full-screen, 2×2, 3×3, 4×4, 5×5, 6×6 sau combinații ale acestora. Totodată, monitoarele trebuie să aibă intrare HDMI pentru a putea afișa imagini la rezoluție maximă 4K.
Stand-urile sau suport-urile cu prindere VESA permit așezarea monitoarelor în formația dorită, astfel încât spațiul ocupat să fie utilizat în mod optim.
Nu uitați că decoderele video sunt ”creierul” TV-Wall-ului. Acestea permit decodarea fluxurilor video și afișarea imaginilor în cauză pe monitoarele asociate. Fluxurile video sunt preluate fie direct din echipamentele conectate (cazul SmartPSS), fie prin intermediul platformei server (DSSPro, DSS7016D-S2, DSS4004-S2).
Decoderele cele mai utilizate în momentul de față sunt DH-M70-D-0204HO-H (decoder host) și DH-M70-0204HO (decoder extensie). Pentru cascadare extensiile se conectează la host printr-un switch de rețea gigabit, utilizat strict la această conexiune. În cazul în care avem o singură extensie, acesta se conectează printr-un patch cord ethernet direct în host. Atât host-ul cât și extensia/iile au câte 2 ieșiri HDMI pe care se pot afișa câte 36 canale simultan. Avem deci un total de 36 + 36 canale video afișabile pe 2 monitoare conectate la un singur decoder. Vom detalia calculul mai jos.
Serverul de interfațare are rolul de a gestiona lista de canale video sursă și de a transmite către matricea de decodere job-urile de decodare. Aplicația SmartPSS poate transmite către matrice doar fluxuri video prin conexiune directă, nu sunt deci acceptate conexiunile prin P2P. SmartPSS se poate închide dupa setarea job-ului de decodare și matricea continuă să execute ultimul job activ.
DSSPro, DSS7016D-S2 și DSS4004-S2 suportă transmisia semnalelor video atât prin conexiune directă (ca în cazul SmartPSS) cât și prin mod ”PULL”, în acest fel sunt acceptate și conexiunile prin P2P/Autoregister către matrice. Atâta timp cât aplicația SERVER este activă și conectată la matrice, fluxurile video prin mod PULL vor fi decodabile; dacă serverul este oprit, atunci nici fluxurile video nu vor mai fi disponibile pe matrice.
Stația sau stațiile clientului se utilizează pentru a realiza managementul serverului (SmartPSS rulează chiar pe stația client), managementul TV-Wall-ului (modul de împărțire al monitoarelor, stabilirea surselor video pentru fiecare locație, etc), managementul evenimentelor inteligente și jurnalizarea acestora, descărcarea de înregistrări, comunicația audio bidirecțională cu echipamentele de la obiectivul monitorizat, controlul camerelor de tip speed dome, etc.
Tastatura de control poate fi NKB1000, utilizată pentru controlul camerelor de tip speed dome, uneori pentru controlul conținutului TV-Wall-ului (e mai anevoioasă interfața), sau NKB5000, utilizabilă fie în mod control TV-Wall, DSS, fie în mod de decodare propriu. Tastatura de control nu este obligatorie pentru un centru de monitorizare, deoarece controlul manual al camerelor se poate realiza lejer și cu mouse-ul direct pe imaginea vizualizată.
Pentru dimensionarea corectă a TV-Wall-ului trebuie să știm câte canale video sunt în total și câte se dorește a fi afișate simultan pe TV-Wall.
Numărul de canale afișabile simultan îl vom împărți la numărul de canale afișate per monitor (maxim 36 pentru decoderele M70-D-0204HO(-H)) și vom obține astfel numărul de monitoare.
De exemplu, pentru 300 de canale video din care 200 canale afișabile simultan vom avea nevoie de minim (200:36=5.55) 6 monitoare.
Împărțind numărul de monitoare la numărul de ieșiri HDMI per decoder obținem numărul minim de decodere necesar pentru a servi monitoarele. În cazul de față 6:2=3 decodere. Alegem astfel, un host și 2 extensii.
Numărul total de canale fiind relativ mic putem să realizăm conexiunea lor prin intermediul aplicației SmartPSS (exceptând conexiune p2p) sau prin DSSPro/DSS7016D-S2/DSS4004-S2.
În cazul în care se dorește și monitorizarea evenimentelor inteligente și deschiderea automată a fluxurilor video pe unul sau mai multe monitoare, va trebui suplimentat corespunzător numărul de monitoare și decodere.
Articolul face parte dintr-o serie de analize despre provocările din domeniul de securitate, unde în fiecare zi avem provocări și cu tot atât de multe satisfacții.