În proiectele de supraveghere video o etapă importantă constă în alegerea soluției optime de implementat și a echipamentelor componente. Deoarece există o gamă largă de camere ce deservesc tipuri diferite de proiecte, alegerea acestora poate fi o adevărată provocare. Vom analiza mai jos cele mai populare tipuri de carcase pentru camerele de supraveghere video și vom stabili atât caracteristicile definitorii ale acestora, precum și aplicabilitatea lor în cadrul proiectelor.
Cele mai des folosite tipuri de carcase pentru camerele de supraveghere video
Camere Bullet
Camerele de tip bullet sunt cele mai populare tipuri de camere în supravegherea video. Denumirea este dată de forma cilindrică a acestora, care se aseamănă cu un glonț. Fiind proiectate atât pentru utilizarea în interior, cât și pentru exterior, aceste camere prezintă o serie de caracteristici care le propulsează pe primul loc în alegerile utilizatorilor:
- Se montează cu ușurință pe perete sau pe tavan. Suportul camerei de tip bullet permite amplasarea acesteia pe orice tip de suprafață. Odată instalate, camerele bullet pot fi reorientate foarte ușor încât să surprindă zona de interes. Lungimea suportului de fixare este considerat un avantaj de unii instalatori, facilitând montajul pe colț de-a lungul peretelui.
- Rezistență la intemperii si anti-vandal. Datorită întrebuințării lor cu preponderență la exterior, majoritatea camerelor de tip bullet sunt rezistente la intemperii și la acte de vandalism. În plus, unele modele au o “pălărie” care protejează capacul frontal de picăturile de ploaie și de incidența directă a razelor de soare.
- Pot fi echipate cu infraroșu, pentru o experiență bună în condiții de iluminare scăzută sau pe timp de noapte.
- Pot avea lentile fixe sau varifocale
- Sunt ușor identificabile și pot descuraja actele răuvoitoare.
Camerele de tip bullet sunt ideale pentru o gamă largă de aplicații pentru supraveghere video. Sunt o alegere excelentă pentru banci și alte instituții financiare, unde este important ca supravegherea video să fie evidentă. În plus, sunt potrivite și pentru monitorizarea pe distanțe mari, cum ar fi o curte generoasă sau o parcare.
Camere Dome
Camerele de tip dome au forma rounjită de cupolă și sunt de regulă montate pe tavan. Datorită designului mai elegant, camerele dome se integrează bine în decor și sunt o opțiune mai potrivită pentru interior.
Majoritatea camerelor dome nu au protecție pentru intemperii sau anti-vandal. În schimb, sunt modele dedicate pentru exterior, care la fel ca în cazul camerelor bullet, au grad de protecție IP66 și/sau IK10. De asemenea, dacă sunt fixate corespunzător, camerele dome sunt mai dificil de sabotat prin reorientare.
Și în cazul acestor camere sunt modele cu lentile fixe sau varifocale și pot fi echipate cu Led-uri IR.
Camere PTZ/Speed Dome
Camerele Speed Dome sau PTZ (Pan-Tilt-Zoom) permit operatorului de supraveghere video să orienteze camera în funcție de necesitățile locale. Aceasta poate fi rotită spre stânga sau spre dreapta, în sus sau jos și să facă zoom pe imagine. În plus, camera poate efectua singură patrularea după trasee prestabilite.
Modelele performante de speed dome folosesc module video de foarte bună calitate, atât ca optică, cât și privind funcțiile disponibile (sensibilitate, procesare imagine, mecanism autofocus rapid). În schimb, prețul este pe măsură, acestea au un cost semnificativ mai mare comparativ cu cele dome și bullet.
Datorită rotației de mare viteză a camerei și a zoomului puternic, speed dome-urile pot fi folosite pentru o varietate largă de proiecte. Astfel, acestea se pot folosi la supravegherea video a clădirilor și traficului, securitate publică, supermarketuri, stadioane, universități etc.
Camere Box
Camerele de tip Box au o formă similară cu o cutie, de unde provine și denumirea acestora. Camerele Box sunt alese de instalatori deoarece permit folosirea a diferite tipuri de lentile. În plus, camerele box au conector pentru lentile cu autoiris, ceea ce înseamnă că nivelul de lumină este controlat printr-un iris mecanic aflat în lentilă. Astfel, camerele Box sunt potrivite pentru proiecte diverse și sunt utilizate pe scară largă în centrele comerciale.
Montate într-o carcasă specială, acestea pot fi folosite și la exterior, pentru proiecte precum monitorizarea clădirilor sau a semafoarelor.
Acest tip de carcasă a avut succes în trecut în proiectele ce solicitau echipamente profesionale, deoarece ofereau acces la configurarea anumitor funcții precum AGC, BLC, D/N etc. Configurarea se făcea prin intermediul unor dip-switch-uri montate pe panoul din spate. Ulterior, aceste funcții au devenit disponibile la marea majoritate a camerelor prin intermediul meniului OSD sau prin Browser la camerele IP.
Datorită aspectului recogniscibil, este cunoscut rolul acestora de a descuraja criminalitatea, anunțând în mod clar oamenii că se află într-o zonă supravegheată video.
Carcase discrete pentru camerele de supraveghere video
Camere Pin-hole
Camera pin-hole se remarcă prin dimensiunile foarte mici și denumirea vine de la lentila pin-hole. Aceasta are o formă conică iar vârful are diametrul de cca 1mm, ceea ce o face aproape invizibilă de la distanță. Astfel, camera, poate fi ascunsă cu ușurință într-un obiect din decor în care se face doar o gaură minusculă pentru lentilă. De aceea, sunt ideale pentru supravegherea ATM-urilor, monitorizarea video în cadrul departamentelor de poliție sau a arhivelor cu documente confidențiale.
Camere în PIR
Tot din categoria camerelor discrete fac parte și camerele ascunse în PIR. Acestea fiind camere pin-hole montate într-un senzor de mișcare PIR, pot fi ușor confundate cu senzorii din sistemul de alarmă.
Având în vedere beneficiile acestor tipuri de carcase, care este camera cea mai des întâlnită în proiectele tale?